Sigaretten van de grond oprapen en die vervolgens verwerken in een kunstwerk; dat deed Gaby van Wonderen, de oprichtster van Love Not Waste. Gaby: “Het bewustzijn rondom blikjes en plastic is verbeterd. Bij sigarettenfilters is dit nog niet het geval. Het is afval als je het op straat gooit.” In samenwerking met verschillende organisaties maakte zij daarom een skyline-bord met iconische gebouwen van Alkmaar, gemaakt van sigaretten. (door Stefanie Hollaar).
In 2016 is Love Not Waste opgericht. De happy activisten, zoals zij zichzelf noemen, organiseren projecten die met duurzaamheid te maken hebben voor gemeentes en bedrijven. Gaby: “Bij projecten voor gemeentes gaat het over het bedenken en uitvoeren van campagnes tegen zwerfvuil, die zijn altijd positief van karakter.” Bij projecten voor bedrijven organiseert Love Not Waste duurzame teamuitjes. Bijvoorbeeld een cleanup. Gaby wil met haar organisatie mensen op een positieve manier bewust maken van het afval wat op straat of in het water wordt gegooid.
Idee skyline-bord.
Dit jaar is het thema bij de Love Not Waste sigaretten. Gaby zag via een cleanup organisatie in Amerika dat er een zeemeeuw was gemaakt van sigaretten. Dit sprak haar meteen aan. Het idee ontstond toen al snel om zelf zoiets te doen. Gaby: “Het kunstwerk moest met Alkmaar te maken hebben en te zien zijn in een publieke ruimte.” De Kaasfabriek in Alkmaar maakte een voorstel van een houten bord met iconische gebouwen. Samen met Stadswerk072 (sponsor van het project) besloot zij om iconische gebouwen van heel Alkmaar in het kunstwerk te verwerken. “Je ziet naast de Grote Kerk Alkmaar bijvoorbeeld ook het Raadhuis de Rijp en de Schermermolens. De bedoeling is dat mensen een positief gevoel hebben als ze naar het skyline-bord kijken. Daarna komt natuurlijk het bewustzijn dat het allemaal sigaretten zijn”, vertelt ze.
Sigaretten verzamelen.
In samenwerking met andere cleanup partners, waaronder de Plastic Politie en El Kombi Sup, ging Gaby op pad om sigaretten op te ruimen. Gaby: “Het park Rekerhout, het stadscentrum en rondom VERS eten & drinken (stationsstraat) werden schoongemaakt. Maar ook in de omgeving van basisschool De Tweemaster zijn sigaretten verzameld.” En dat leverde wat op, namelijk 7.000 sigaretten! Uiteindelijk zijn er 5.000 sigaretten voor het kunstwerk aan de Geestersingel gebruikt.
Sigaretten worden kunstobjecten.
Toen Gaby met het project aan de slag ging, is zij de sigaretten anders gaan bekijken. En dat was dan ook erg verrassend tijdens het project. In elke sigaret ziet ze voor het skyline-bord een ander onderdeel van een gebouw. Gaby: “Bij platte sigaretten zag ik meteen een mooie dakpan en bij ronde sigaretten een stuk van een trapleuning. Je gaat de sigaret als kunstmateriaal zien. Dat gaf een andere kijk op de sigaretten.” Het plakken viel Gaby tegen. In eerste instantie dacht ze er ongeveer 8 uur mee bezig te zijn. Ze deed er met twee vrijwilligers uiteindelijk 4 dagen over.
Op de agenda.
“Het skyline-bord blijft in ieder geval 3 maanden staan. We organiseren daarnaast de campagne Alkmaar City Cleanup, van maandag 13 tot en met zaterdag 18 september. Het doel is om met zoveel mogelijk Alkmaarders op zoveel mogelijk plekken zwerfvuil te verzamelen”, vertelt Gaby. Verder geeft Love Not Waste dit jaar asbakblikken aan Alkmaarse ondernemers en werden deze uitgedeeld in het stadspark Bolwerk. Gaby: “Zo komt de boodschap op een positieve manier binnen bij mensen.”
Gepubliceerd voor In de buurt - augustus 2021 - Bergen