Op een avond alweer enkele jaren geleden kijkt een groep gelijkgestemden in de gemeente Bergen naar de film ‘An Inconvenient Truth’ van Al Gore, waarin oorzaken van klimaatverandering en de verstrekkende gevolgen voor mens en milieu worden getoond. “Wat kunnen wij hier aan doen”, vraagt de groep zich af?
Een periode van veel onderzoek en discussie volgt. Verschillende mogelijkheden komen voorbij. “Gaan we mensen waarschuwen, informeren? Gaan we zelf alternatieven ontwikkelen, bijvoorbeeld duurzame energie, dat zou toch ook veel kunnen veranderen?” Het leidde 5 jaar geleden tot de start van Coöperatie Bergen Energie (BE), een coöperatie die het mogelijk wil maken gezamenlijk energie op te wekken en te gebruiken.
Duurzame energie voor 500 huishoudens
“Gelukkig wisten we niet waar we aan begonnen”, glimlacht Roeland Kneppers, bestuursvoorzitter van BE. “Maar inmiddels leveren we ten behoeve van 500 Bergense huishoudens lokaal opgewekte energie door middel van zonnepanelen. Het begon met het aanleggen van zonnepanelen op het dak van loon- en handelsbedrijf Van Oord in Egmond aan den Hoef. Daarna volgde de aanleg van een zonneweide in Bergen op een stuk braakliggend terrein aan de Bergerweg. Inmiddels heeft BE op 5 locaties duurzame energie-installaties opgeleverd.”
Maximaal profiteren
Het bijzondere aan de projecten is, dat bewoners zelf zeer betrokken zijn bij hun lokale energie-winning. “Je kunt klant zijn, lid worden van de coöperatie of zelfs mee-investeren in nieuwe projecten”, licht Kneppers toe. “Als klant profiteer je van groene, lokaal opgewekte energie tegen een goed tarief. Wil je betrokken zijn bij de ontwikkelingen van de coöperatie, dan kun je lid worden en meedenken met de koers van het bedrijf. Op den duur deel je dan mee in het resultaat van de gezamenlijke onderneming. Je kunt tenslotte ook investeren in de nieuwe energieprojecten. Je profiteert dan maximaal, van je eigen energie én van de doorverkoop aan andere leden en klanten.”
Rapportcijfer 10
Voor het doorleveren is BE aangesloten bij om I nieuwe energie. De combinatie van investeren in de installatie en ook af kunnen nemen leidde tot zeer tevreden klanten, bevestigden de uitkomsten van het onafhankelijk onderzoek van WISE, Natuur & Milieu, Greenpeace, en de Consumentenbond. Het energie-bedrijf kreeg voor het derde jaar op rij rapportcijfer 10. “Wil je geen mede-eigenaar worden van het energiepark, dan kun je er ook voor kiezen enkel onze energie af te nemen. Dan word je gewoon klant. En heb je een groener en goedkoper alternatief dan de grote fossiele energiemaatschappijen”, verklaart Kneppers.
Cultuuromschakeling
De omschakeling van traditioneel opgewekte en gedistribueerde energie naar alternatieve leverde niet alleen technische uitdagingen op. “Om energie terug te kunnen pompen in het bestaande distributienetwerk vergt aanpassingen van bijvoorbeeld de bekabeling. Maar ook aanpassing in wetgeving was nodig”, vertelt Kneppers. “Dan moet je in gesprek met de overheid. Dat kost tijd, maar het is noodzakelijk om goede afspraken te maken. Naast goede afspraken is voorfinanciering één van de grootste uitdagingen, want er moet nogal wat gebeuren voordat er letterlijk energie geleverd en afgerekend kan worden.”
Duurzame huisvesting
De coöperatie is gehuisvest in het energie-leverend Eco-office in Egmond aan den Hoef. Het bedrijfspand is sterk geïsoleerd tegen warmteverlies en beschikt over een centrale warmtepomp die warmte en koeling levert. De zonnepanelen op het dak voeden de installaties, de LED-verlichting en de computers. Daarnaast is sedum gras op het dak aangebracht voor de opvang van regenwater, dat wordt gefilterd en hergebruikt.
Nieuwe plannen
BE barst van de ambitie. Met nieuwe aanleg van zonnedaken en windmolens hopen ze in 2020 wel 9.000 Bergense huishoudens van energie te voorzien. Daarnaast heeft het team de afgelopen jaren zoveel kennis opgebouwd dat ze nu ook andere lokale coöperaties vgaan helpen om op te starten en te professionaliseren. “We weten als geen ander hoe complex het is en we kunnen onze ervaring inzetten om ook buiten onze gemeente aan verandering te werken”, aldus Kneppers.
Wil je ook participeren in de nieuwe zonne-projecten van Coöperatie Bergen Energie, neem contact op via de website: www.bergenenergie.nl
Love Not Waste presenteert de GREEN CHALLENGE, duurzame ondernemers uit de regio delen hun verhalen in een estafette om andere ondernemers te inspireren: dagelijks groen ondernemen is niet moeilijk en draagt bij aan een succesvolle business! Ken jij of ben jij een duurzame ondernemer en wil jij het estafettestokje overnemen, mail ons!