Meer deelnemers tijdens Alkmaarse buurtschoonmaak.

Alkmaar is weer een stuk schoner na de viering van Alkmaar City Cleanup 2024.

De Alkmaarse schoonmaakweek werd dit jaar voor de zesde keer gehouden en startte op World Cleanup Day, 20 september. Er werd 9 dagen lang zwerfvuil opgeruimd door vrijwilligers van Alkmaarse scholen, bso’s, buurtverenigingen, bedrijven en wijkcentra. In totaal werd 468 kilo zwerfvuil opgeruimd en deden 627 deelnemers mee, dat zijn 75 deelnemers meer dan vorig jaar.

Einduitslag bekend gemaakt bij basisschool De Alk

Leerlingen van basisschool De Alk aan de Van Harenlaan in Overdie, overhandigden het eindresultaat van de Alkmaar City Cleanup vrijdag aan wethouder Christiaan Peetoom. De leerlingen verzamelden zelf 18 kilo zwerfafval in de buurt rondom de school en zij vertelden met veel plezier over hun schoonmaakactie aan de wethouder. Naast zwerfafval verzamelden de leerlingen tijdens hun buurtschoonmaak ook complimenten van blije buurtbewoners. 

Minder flesjes en blikjes, maar nog steeds peuken.

Honderden inwoners van de gemeente Alkmaar hebben tijdens de Alkmaar City Cleanup meegedaan aan een van de vierentwintig acties die werden georganiseerd. Zo werd er onder meer in Park de Hout, het stationsgebied en in de Daalmeer schoongemaakt. 

 

Het meest gevonden stuk zwerfafval is, net als vorig jaar, de sigarettenpeuk. Verder zaten er tussen het Alkmaarse zwerfafval vooral veel verpakkingen van snoep en koek. Blikjes en plastic flesjes worden sinds de invoering van de statiegeldregeling steeds minder gevonden. 

Beloning.

Love Not Waste en Stadswerk072 hebben de deelnemers ondersteund met materialen zoals vuilniszakken, afvalgrijpers en extra promotie op de sociale media. Zij zijn zeer tevreden over het resultaat van de Alkmaarse schoonmaakweek en hebben onder alle deelnemende locaties nog eens 3 fototaarten verloot om de buurtacties te belonen voor hun inspanningen. De winnaars zijn bso Kofschipstraat, middelbare school de Spinaker en wijkcentrum Mare Nostrum samen met basisschool de Vlieger.

 

Deelnemers die na de Alkmaar City Cleanup door willen gaan met het schoonhouden van hun buurt, schoolplein of bedrijvenpark kunnen hiervoor materialen, zoals afvalgrijpers, in bruikleen krijgen van Stadswerk072 en hun eigen buurt als schoonmaakgebied adopteren. 

Meer informatie is terug te vinden op www.stadswerk072.nl/schoon-alkmaar

Gepubliceerd  -  Oktober 2024 - Bergen